Fotografiile de mai jos sunt de la o actiune ''porți deschise'' organizata de catre Marina Româna in august 2012. Mina nu a fost insoțită de un panou cu explicații (cel puțin am fi aflat denumirea folosită în nomenclatorul românesc), dar asemănarile cu mina de protecție sovietică MZ-26 sunt evidente. Probabil că este vorba de o variantă românească produsă sub licență.
Constanța, august 2012 (colecția autorului):
Acest tip de mină este folosit pentru protecția barajelor de mine împotriva încercarilor de dragaj ale inamicului. Explozia minei de protecție rupe brațul de dragă al inamicului. Acesta poate fi înlocuit, dar este o operatiune dificilă și consumatoare de timp.
caracteristicile minei sovietice MZ-26:
dimensiuni: 1240 x 720 x 1270 m
greutate totală: 413 kg
adâncime minima / maximă: 110/24m
Mod de funcționare: după ce mina ajunge la fund, patru geamanduri se ridica la o anumită adâncime, apoi una dintre ele continua ascensiunea la un nivel prestabilit. Pe cablul acesteia din urmă sunt acroșate încarcături explozive. Brațul drăgii inamice alunecă pe cablul minei de protecție pâna întălnește încărcătura explozivă care detoneză provocând avarierea dragii. După producerea exploziei, urmatoarea geamandură se ridică automat, luându-i locul. Inamicul poate combate acest tip de protecție folosind drăgi de fund care pot reteza cablul de ancorare între ancoră și magazia de geamanduri.
Mina sovietică MZ-26 (Минный защитник МЗ-26):
Schema generală de funcționare a minei MZ-26:
1- geamandură, 2- încarcătură explozivă, 3- magazia de geamanduri, 4- ancoră,5-mină
Mină folosită pentru instrucție (Muzeul Marinei Române din Constanța, septembrie 2023, colecția autorului):
Comentarii
Trimiteți un comentariu