În prima jumătate a anilor ’80, ICEPRONAV Galați a finalizat proiectul unei noi nave prezidențiale capabilă să navigheze pe mare și pe fluviu. Comanda a fost repartizată Șantierului Naval Oltenița care avea experiența în construirea navelor de pasageri. Din motive care nu ne sunt cunoscute, termene de livrare succesive au fost ratate generând nemulțumire la nivelul conducerii de partid și de stat. A fost hotărâtă transferarea navei de la Oltenița la Mangalia în vederea finalizării lucrărilor și a efectuării recepției.
Nava prezidențială “Danubius” a sosit la Șantierul Naval Militar Mangalia în august 1985. Pregătirea navei a fost tratată în șantier cu maxima seriozitate, având în vedere vizita anunțată a președintelui Nicolae Ceaușescu și a soției sale. Recepția s-a încheiat cu bine, cuplul prezidențial solicitând doar modificări minore care țineau de amenajările interioare.
Caracteristici tehnice (navy.ro):
Lungime maximă 38,00 m
Lățime maximă 7,54 m
Pescaj maxim 2,25 m
Deplasament 291,8 tone
Viteza maximă 15 nd
Propulsie două motoare M401 (2 x 1100cp)
Echipaj 6
Capacitate 40 pasageri
Autonomie 50 mile/15 ore
Dupa 1990, nava a fost rebotezată ”Egreta” și trecută în inventarul Marinei Militare.
Nava nu este foarte reușită în primul rând din cauza motorizării nepotrivite. Motoarele tip M401 erau cele folosite pentru navele proiect 0111C. Erau motoare zgomotoase, cu o resursă tehnică limitată și un consum mare de ulei care genera un fum dens și înecăcios. Dacă în cazul unei vedete grănicerești, nu era o problemă foarte mare, pentru o navă de protocol este o sursă de discomfort, coșul fiind scurt, foarte aproape de puntea superioară, special amenajată pentru oaspeți.
O altă problemă o reprezintă autonomia scăzută, stabilită prin caietul de sarcini. Acest lucru explică și alegerea tipului de motoare. S-a estimat că nava nu va fi folosită foarte des, voiajele nu vor fi lungi, prin urmare utilizarea motoarelor existente pe stoc ar duce la economii însemnate. Limitarea autonomiei era o alegere politică, se dorea ca un ”voiaj” până la Isanbul să fie imposibil...
În prezent, nava ”Egreta” face parte din Divizionul Nave Speciale și sprijin logistic, din subordinea Bazei 1 Maritime a Forțelor Navale Române.
"Egreta" la Mangalia alături de "Magnetica" și "Luceafărul" (14 iulie 2011, colecția autorului):
De Ziua Marinei în anul 2007:
La bord sunt două apartamente, spații pentru conferințe etc. (foto navy.ro, anul 2008):
Mangalia, 14 august 2014 (colecția autorului):
La Șantierul Naval Mangalia, după reparații în primăvara anului 2024 (foto Șantierul Naval Mangalia):
Mangalia, 10 septembrie 2024 (colecția autorului):
Galerie foto:
Bibliografie:
Revista "Marina Română"
Comentarii
Trimiteți un comentariu