Nava pentru demagnetizare 298 ”Magnetica”

Problema reducerii câmpului magnetic al navei este o preocupare constantă în condițiile perfecționării continue a minelor magnetice. În fapt, se dorește aducerea câmpului magnetic la valori minime  care să nu producă activarea minelor. Stațiile de demagnetizare pot fi instalate pe uscat sau pe nave. 

Marinari Volksmarine pregătesc pentru demagnetizare o vedetă purtătoare de rachete tip OSA I în timpul războiului rece:


În anul 1989 era lansată nava pentru demagnetizare 298 "Magnetica". Nu era o apariție în premiera, în Marina Română fiind în serviciu la acea dată navele specializate în demagnetizare ”Automatica” și ”Electronica”.  "Magnetica" în anii '90 (foto revista "Marina Română"):


Caracteristici generale:

Deplasament: 386 tone

Lungime: 44,69 metri

Lățime: 8,00 metri

Pescaj: 2,15 metri

Propulsie: un motor electric alimentat de un generator diesel 12 LDRS-28F

Viteză: 12 noduri

Echipaj: 10

Armament: două mitraliere MR2N

Proiectant: ICEPRONAV Galați, proiect 1376

Constructor: Șantierul Naval Militar Mangalia (S.N.M.M.)

Demagnetizarea navelor românești se realiza într-un poligon special amenajat la Mangalia, într-un golf natural aflat la Sud de S.N.M.M. Erau instalate balize care marcau directiile Nord-Sud și Est-Vest. Operațiunea de balizare era destul de anevoioasă: erau ancorate mai întâi balize mici cu ajutorul unei bărci cu motor; instalarea lor era supravegheată de la mal cu multă atentie folosind intrumente optice; după confirmarea poziției balizelor mici, erau aduse si lansate balizele mari, cu lesturilelor masive de beton. Nava care făcea obiectul demagnetizării era rotită succesiv pe  direcțiile respective, simultan cu modificarea valorilor curentului din înfăsurare. Puternicul generator de pe ”Magnetica” furniza energia electrică necesară demagnetizării, la bord existau  aparate de măsură pentru verificarea câmpului magnetic remanent.


În anii ’90, pe fondul subfinanțării severe a marinei militare, misiunile navei au fost reduse, lucrările de întreținere efectuându-se cu întârziere. Într-un interviu acordat revistei ”Marina Română”, comandantul navei, cpt. Ionel Sărăcin,  descrie situația: ”Este o navă puternică, cu propulsie electrică. În ultimii ani nu a mai executat demagnetizarea navelor din lipsa fondurilor financiare (la executarea unei misiuni de demagnetizare este necesar consumul unei cantități mai mari de motorină). Nava necesită andocare și o mică modernizare, fiind utilă achiziționarea unui calculator şi a unui program (software) special care să calculeze valoarea impulsurilor ce trebuie e aplicate navei care va fi demagnetizată. De aceea, în ultima perioadă am executat doar misiuni de măsurare a câmpului magnetic al navelor în poligonul de demagnetizare. În acest moment, conform ordinelor primite de la eşaloanele superioare, nava se află în conservare pe perioada iernii." (revista ”Marina Română”, nr.11/85/2001).

Până în acest moment nu avem informații despre lucrări de modernizare desfășurate în cazul navei ”Magnetica”.

Tancul de motorina TM531,"Emil Racoviță","Eugen  Sihi" , "Magnetica", "Egreta", "Viteazu", "Rîndunica":

Mangalia, 14 iulie 2011 (colecția autorului):



Mangalia, 17 august 2012 (colecția autorului):


Mangalia, 9 iulie 2015 (colecția autorului):

 16 august 2013 (colecția autorului):

Ultima fotografie a navei: 10 septembrie 2024, Mangalia (colecția autorului):


 Nave pentru demagnetizare aflate în serviciul altor marine militare

"Căpitan de rang I Dimităr Dobrev" ("Kапитан I ранг Димитър Добрев”) este din anul 1988 în dotarea Marinei Militare Bulgare. Face parte din clasa "Bereza" (proiect 130), construită la șantierul naval polonez Stocznia Polnocna din  Gdansk. 


Caracteristici generale:

Deplasament maxim: 2096 tone

Lungime x lățime x pescaj: 69,5 x 13,8 x 3,98 metri

Viteza: 13,6  nd.

Propulsie: două motoare 1470 hp Zgoda-Sulzer AL25D diesels, două elice cu pas variabil, două generatoare diesel de 384 kW și unul de 180 kW

Echipaj: 45

Șaptesprezece nave din clasa "Bereza" au fost  încadrate în flota sovietică, fiind repartizate în cele patru flote maritime. În general poartă indicativul CP ("cуда размагничивания”- navă pentru demagnetizare) urmat de cifre. După dezmembrarea U.R.S.S., o navă a fost cedată Ucrainei. Nave ale clasei sub pavilion rus:


Nava ucraineană “Balta” (“Балта” U811, ex.568): 


O nava mai puțin obisnuită este ORP “Kontradmiral X. Czernicki”; prevăzută inițial ca navă pentru demagnetizare proiect 130, a fost transformată în timpul construcției în navă pentru suport logistic:

Demagnetizarea ridică multe  probleme și nu poate fii perfectă; una dintre soluții este construirea corpului navei din lemn sau din materiale compozite. Această variantă este folosită cu precădere în cazul navelor dragor. Dragorul din lemn  U.S.S.”Excel”, clasa ”Agressive” (1953- 1994) fotografiat în decembrie 1985: 


Corveta rusă  ”Rezki” , proiect 20380/20385 (”Резкий”, kорветы проекта 20380/20385, типа “Стерегущий”) în timpul procesului de demagnetizare (anul 2023):


 

 Bibliografie

Revista "Marina Română"

 

 


 
 
 

 

Comentarii