La ordinul președintelui Nicolae Ceaușescu, ICEPRONAV Galați a început lucrul la proiectul unei nave maritime prezidențiale de mari dimensiuni, unul dintre cele mai ambițioase proiecte navale românești ale deceniului opt. Fără îndoială costurile de construcție și întreținere ar fi avut un nivel ridicat, iar alocarea de resurse pentru punerea în serviciu a unui asemenea gigant ca navă de protocol este discutabilă.
Corpul navei a fost cel proiectat pentru crucișătorul ușor ”Muntenia”, viitoarea fregată 111 ”Mărășești”. Au fost operate o serie de modificări în privința amenajărilor interioare și s-a renunțat la două dintre cele patru motoare de propulsie.
Lucrările au fost începute la Șantierul Naval Oltenița. Lansarea s-a făcut cu dificultate din cauza gabaritului mare al navei și nivelului scăzut al Dunării. ”101” a fost remorcată la Șantierul Naval Militar Mangalia pentru finalizare.
Dacă în cazul navei prezidențiale ”Danubius” lucrările au putut fi terminate la timp, situația navei maritime ”101” a fost mult mai complicată deoarece dimensiunile sale impuneau o colaborare cu Șantierul Naval 2 Mai. Cu toate că Șantierul Naval Militar Mangalia era în acea perioadă la apogeu (2300 de angajați, inclusiv militarii în termen), lucrările nu au avansat foarte mult. Vasul a rămas ancorat la Mangalia unde aveau să-l gasească evenimentele din decembrie 1989.
Înlăturarea președintelui Nicolae Ceaușescu a făcut ca proiectul să-și piardă importanța. Nava a fost vândută unui armator străin și preluată la remorcă de la Mangalia. Nu cunoaștem stadiul lucrărilor, nici măcar dacă motoarele au fost instalate.
Soarta navei maritime de protocol ”101” este necunoscută. A fost finalizată și pusă în exploatare? a fost tăiată direct la fier vechi? Sperăm ca în viitorul apropiat să putem răspunde acestor întrebări.
Lungimea navei era de 144,60 metri, lățimea 14,80metri; câteva fotografii cu macheta navei (sursa cartula.ro):
Comentarii
Trimiteți un comentariu