Draga acustică B.A.T.-2

B.A.T.-2 este o dragă acustică de proveniența sovietică utilizată pentru lupta împotriva minelor fară contact, cu siguranța acustică. În Marina Română a fost folosită la bordul dragoarelor de radă, dragoarelor de bază și vedetelor fluviale. Se compune dintr-un corp cilindric din tablă de oțel cu o grosime de 3,5 mm, terminat la pupa si prova cu două conuri; în partea inferioară este o flanșă de sprijin fixată cu buloane, iar în partea superioară un capac de vizitare. La prova se afla manșonul cablului de alimentare cu energie electrică, mânerul de manevră și inelul pentru prinderea cheii de remorcaj; la pupa sunt montate  cârmele reglabile și un dop filetat pentru probe de etanșare.

Lungime totală: 2650 mm

Latimea maxima: 900 mm

Înaltime: 740 mm

Rază de acțiune: 90- 120 m

viteză de dragaj: 4- 14 nd (draga sovietică B.G.A.T.-2)

presiune acustică: 100- 700 bar (draga sovietică B.G.A.T.-2)

 introducere în serviciu: 1953 (draga sovietică B.G.A.T.-2)

Principiul de functionare: imitarea vibrațiilor produse de elicele unei nave. Un motor electric pune în  mișcare un sistem bielă- manivelă care antrenează un piston. Acesta comprima aerul, iar aerul comprimat acționează asupra unui ciocan care lovește o diafragmă acustică de oțel. Alimentarea cu energie electrică se face de la bordul dragorului, tensiunea de alimentare fiind de 80- 120 V, curent continuu, 15- 20 Amperi. Pornirea se efectuează folosind cu mare atenție un reostat pentru a nu distruge echipamentul electric al dragii.

B.A.T.-2 era lansată pe la pupa navei cu ajutorul unui grui. Remorca era o parâmă de oțel lungă de 130- 135 m susținută de flotoare la intervale de 50- 60 m. Cablul de alimentare cu energie electrică era prins de cablul de remorcaj. Draga acustică se folosea împreuna cu dragile P.E.M.T sau S.E.M.T. Ridicarea la bord se efectua prin virarea parâmei de remorcare cu ajutorul vinciului de dragaj, apoi se ridica la bord cu un grui. În timpul operațiunii de aducere la bord, viteza dragorului trebuia să fie cea minimă sau nava să fie staționată.

La fiecare 50 de ore de fucționare se proceda la efectuarea unei revizii generale a drăgii.

Sovieticii folosesc abrevierea B.G.A.T.-2 (Быстроходный глубоководный акустический трал)- dragă acustică rapidă pentru adăncimi mari. În Marina Română se folosește denumirea B.A.T.-2. Nu știm dacă această diferența in denumire reflectă anumite particularitați de construcție a celor două modele.

 Draga acustică B.A.T.-2 în curtea Muzeului Militar Regele Ferdinand (colectia autorului):







Draga sovietică B.G.A.T.-2:




Comentarii