Vestigiile Războiului pentru Independența României (1877- 1878)- Marele Cartier al Armatei Române de la Poiana
În esență, textul de mai jos este un ghid. Sunt identificate principalele obiective istorice legate de perioada Războiului de independență. Localizarea este notată cu coordonate GPS, ceea ce permite deplasarea cu ușurință de la un punct la altul. În baza documentelor bibliografice, am executat numeroase deplasări pe teren în vederea identificării corecte a obiectivelor menționate.
I.Introducere
În perioada 1/11- 11/23 aprilie 1877 s-a desfășurat prima fază a operațiunii de acoperire a Dunării cu scopul împiedicării trecerii otomanilor la Nord de Dunăre și transformarea României în teatru de război. Div.1 infanterie a fost dislocată la Craiova, cu o avangardă la Calafat; Div.2 infanterie la Bucuresti cu avangărzi spre Giurgiu si Oltenița; Div. 3 infanterie în zona Galati-Barbosi-Braila; Div.4 infanterie în zona Marașești-Tecuci-Focșani.
Fragment din scrisoarea trimisă de Principele Carol I către tatăl sau, Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, în data de 28 martie/1 aprilie 1877:
”Situația serioasă în care ne găsim m-a preocupat atât încât mi-a fost imposibil a-ți scrie mai de mult. Afară de aceasta, am suferit şi de o uşoară inflamație la ochi, care îmi interzice orice lucru seara şi chiar acum sunt silit, cu regret, să fiu cât se poate de scurt.
Mai acum câteva zile se părea că războiul va izbucni în mod inevitabil şi de aceea am şi reluat negocierile cu Rusia. Astăzi o nouă speranţă ne face să credem că pericolul s-a amânat. Nu putem însă ști cum se vor termina toate acestea. Trista noastră stare financiară ne-a silit să reducem la minimum efectivele armatei sub arme. Batalioanele de infanterie, în general, nu au un efectiv mai mare de 300 de oameni. Astfel, ganizoana de la Calafat numără numai 900 de oameni pe când turcii au concentrat în Vidin şi împrejurimi vreo 40.000 de oameni. Ne trebuisc 18 zile ca să concentrăm la Calafat 20.000 de oameni cu artileria necesară. Această forţă pare a fi suficientă pentru apărarea acelui punct strategic, care este de o importanță foarte mare şi pe care turcii sunt hotărâți a-l ocupa imediat după declararea războiului, pentru a putea amenința aripa dreaptă a coloanelor ruseşti. Calafatul odată în mâinile turcilor, Oltenia este pierdută şi poate deveni teatrul războiului, fapt care trebuie evitat cu orice preţ. Este dar o chestiune de onoare pentru România, de a apăra cu orice preț Calafatul; dar pentru aceasta trebuie să putem dispune de timpul trebuincios spre a reuși concentra pe acel punct trupele necesare. Această afacere ne preocupă în mod foarte serios în momentul de faţa şi ne întrebăm dacă cu toată lipsa noastră de bani trebuie să mobilizăm armata sau să aşteptăm până se va lua o decizie definitivă la Petersburg. Ieri am depeşat la Petersburg, cerând să ne încunoştinţeze cu 14 zile mai înainte de a se declara războiul.
Starea dezolantă a Turciei nu oferă nici cea mai mică garanție pentru aplicarea reformelor promise. Creştinii sunt amenințați continuu de a-şi pierde viaţa şi averea lor, aşa încât Rusia mai curând sau mai târziu tot va fi silită să intervină pentru ei. Încheierea păcii cu Muntenegru întâmpină mari dificultăţi.
Pe aici se crede că războiul cu greu s-ar mai putea evita şi aceasta chiar în cazul când Rusia ar dori pacea. Pentru noi ar fi o fericire, dacă această catastrofa s-ar mai putea amâna încă unul sau doi ani. Micile sperante de pace au adus de îndată o nouă animație în tranzacțiile noastre, iar valorile s-au urcat. Prin reducerea simțitoare adusă bugetului (17 milioane), finantele s-au ameliorat intrucâtva; cu toate acestea, avem să întâmpinăm mari dificultați până ce vom putea restabili complect echilibrul. Lupta pasionata dintre partide impiedică orice muncă serioasă (…).”
(”Memoriile Regelui Carol I al Romaniei -de un martor ocular”)
Principele Carol I (Albumul resbelului 1877-78):
II.Marele Cartier al Armatei Române de la Poiana
”În amurgul serii, la ora 8, Principele ordonă incetarea focului şi se duse la Poiana, o frumoasă moșie a lui Baici, rudă a decedatului Principe Mihail al Serbiei. La vreo șase kilometri depărtare de Calafat se află situată casa boierească, comod amenajată şi înconjurată de o grădină, unde Principele işi stabileşte Cartierul General. In timpul cinei, la care au luat parte 30 de persoane, domnește o foarte mare animație şi o dispoziţie cu totul veselă.”
(”Memoriile Regelui Carol I al României -de un martor ocular”, însemnare din 14/26 mai 1877)
Fotografii din Albumul resbelului 1877-78:
Casa din fotografiile de mai sus se află Comuna Poiana Mare, jud. Dolj, la data executarii fotografiilor funcționa ca dispensar. Pe clădire sunt montate două placi comemorative (foto ianuarie 2022):
Din anul 2023, în cladirea respectiva funcționează un restaurant unde se mănâncă bine și serviciile sunt prompte. Un avantaj suplimentar este dat de faptul că pot fi vizitate și spațiile interioare (foto august 2023, colecția autorului):
”La ora 4, Principele primește telegrafic știrea că rușii au fost cu desăvârșire bătuți la Plevna; imediat el dete ordin să se întărească garnizoana din Nicopol și să se mențină cu orice preț cetatea. Acum nu mai este vorba de interesele exclusiv rusești, ci și de cele românești; este chiar un pericol amenințator pentru țară, în cazul când turcii, victorioși, ar reuși să respingă pe ruși peste Dunare!(…)Seara la ora 9, Principele Carol primește din Târnovo urmatoarea telegrama cifrată de la Marele Duce Nicolae:
Marți 19/31 iulie, ora 3,35 seara
Prințului Carol al Romaniei
În locul unde se află Cartierul General Român
Turcii, adunând cele mai mari mase de trupe la Plevna, ne zdrobesc. Rog să faci fuziune, demonstrație și dacă se poate să treci Dunarea cu armata după cum dorești. Între Jiu și Corabia demonstrația aceasta este neapărat necesară pentru inlesnirea mișcărilor mele.
Nicolae”
(”Memoriile Regelui Carol I al României -de un martor ocular”, însemnare din 19/31 iulie 1877)
”Principele vizitează în dimineața acestei zile biserica si școala comunală din Poiana”. (”Memoriile Regelui Carol I al României -de un martor ocular”, însemnare din 16/28 mai 1877).
Fotografie a bisericii ortodoxe cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil ridicată la 1849; se află la câteva sute de metri de casa in care a funcționat Marele Cartier General al Armatei Române. (foto ianuarie 2022):
Bibliografie
Lucrările de întăriri de la Calafat
Bateria Perseverența. Scufundarea canonierei cuirasate ”Podgoriçe”
Comentarii
Trimiteți un comentariu