Nava a fost construită la Șantierul Naval Militar Mangalia în deceniul opt și a făcut parte din Divizionul 129 Nave Auxiliare, Baza 330 Mangalia.
Misiunea acesteia era de a executa aprovizionarea navelor aflate în misiune cu alimente, apă, muniții, diverse materiale. Era echipată cu două motoare M400, având o capacitate de 320 de tone; la centrul navei erau două magazii mari; la prova se afla instalată o mitralieră MR2N cal. 14,5 mm.
Până în acest moment, nu am reusit să gasesc mai multe date despre această navă de care prea puțini își mai aduc aminte. Ultima ei misiune s-a desfășurat în anul 1994. De-a lungul timpului am strâns mai multe fotografii pe care le puteți vedea mai jos. Navele auxiliare au scăpat atenției publicului, presa concentrându-se pe misiunile executate de fregate, corvete, dragoare, puitoare de mine...Lt. comandorul Costică Craciun rezuma foarte bine această situație într-un interviu: ”Varietatea misiunilor pe care trebuie să le executăm impune ca activitatea noastră să se deruleze într-un ritm susținut și dinamic. Nu există zi ca o navă din acest divizion să nu fie solicitată pentru a executa o misiune. Este adevărat că la război navele de luptă sunt suprasolicitate, dar pe timp de pace noi ducem greul, fiind, într-un fel, o cenușăreasă a Forţelor Navale. Deşi avem aceleași greutăți, din punct de vedere al resurselor umane și materiale, de 16 ani de când activez în această unitate am executat cu succes toate misiunile primite, fără a înregistra vreun incident. (interviu acordat revistei “Marina Română”, nr.85/2001).
Fotografie de la Mangalia executată după 1996; de la stânga la dreapta: tancul de motorină TM 531, remorcherul RMS 501 "Hercules", nava pentru decontaminare NDD 113 "Slt. Ion Ghiculescu", nava pentu demagnetizare 198 "Magnetica", bacul maritim 125, șalupa de comandament "Rîndunica":
O fotografie cu remorcherul maritim RM 101 "Viteazu" la puțină vreme după reconstrucția sa:
N.S. 116 "Voinicu" și 125 la capăt de drum, în 2004- 2005 (foto colecție privată):
Probabil ultima fotografie a navei; la pupa este o ambarcațiune complemetară prova pentru dragaj acustic și electromagnetic și "Magnetica"; în dreapta remorcherul"SN 170":
Revista "Marina Română"
Comentarii
Trimiteți un comentariu